Opis
Maszyna jest wykorzystywana w każdym gospodarstwie rolnym. Brona cechuje się wielozadaniowością, można jej używać do realizacji licznych celów. Talerzówka wyrówna powierzchnie terenu rolnego, poprawi strukturę gleby przed wysiewem i ją spulchni. Taki zabieg lepiej dotleni ziemię, a zarazem poprawi jej jakość po warunkiem że dodatkowo zostanie rozprowadzony nawóz podczas uprawy. Za pomocą brony można rozrzucić na pole obornik jak i środek ochrony roślin. Bronę można wykorzystać do przykrycia nasion cienką warstwą gleby oraz do uprawy roślin motylkowych i cięcia darni.
Dane techniczne
Szerokość robocza (mm) | Liczba talerzy | Średnica talerzy (mm) | Głębokość robocza (mm) | Masa (kg) | Wydajność (ha/h) | Zapotrzebowanie mocy (KM) |
1600 | 12 | 510 | 100-200 | ok. 480 | 0,9-1,4 | 15-20 |
1800 | 14 | 510 | 100-200 | ok. 530 | 1,1-1,7 | 20-40 |
2000 | 16 | 510 | 100-200 | ok. 580 | 1,3-1,8 | 40-60 |
2200 | 18 | 510 | 100-200 | ok. 630 | 1,2-2,0 | 45-65 |
Talerzowanie zwykle wykonuje się wiosną przed wysiewem, co skutecznie ogranicza parowanie się wody z ziemi, oprócz tego przygotowuje glebę do przyjęcia nowych nasion i maksymalizuje efekty pracy na roli. Po ukończeniu zbiorów wykonuje się podrywkę inaczej mówiąc płytką orkę, co prowadzi do przykrycia pożniwnych pozostałości oraz opracowania ziemi na okres zimowy.