Opis
Agregat talerzowy to maszyna rolnicza, która usprawnia i zwiększa efektywność uprawy roli. Jest to możliwe za sprawą ścisłej kompatybilności z innymi maszynami takimi jak: glebogryzarki, brony, kultywatory i siewniki. Maszyna jest zbudowana z ramienia, gdzie znajdują się dwa rzędy talerzy uzębionych ustawionych do siebie, a to właśnie one zapewniają wysoką wydajność pracy na roli. Agregaty talerzowe należą do trzech głównych kategorii maszyn rolniczych: uprawo-siewnych, biernych i ścierniskowych, co czyni agregat talerzowy najbardziej uniwersalnym sprzętem do prac na roli.
Dane techniczne
Szerokość (m) | 2,5 | 2,7 | 3,0 | 3,5 | 4,0 | |||||
Masa (kg) | 1100 | 1220 | 1360 | 1660 | 1840 | |||||
Liczba talerzy/ piast (szt.) | 20 | 22 | 24 | 28 | 32 | |||||
Zapotrzebowanie mocy (KM) | 60 ÷ 90 | 80 ÷ 120 | 90 ÷ 130 | 110 ÷ 160 | 120 ÷ 180 | |||||
Średnica talerza (mm) | Ø510 | Ø560 | Ø510 | Ø560 | Ø510 | Ø560 | Ø510 | Ø560 | Ø510 | Ø560 |
Opcje
-Talerze Ø 610
-Hydrauliczna regulacja wału tylnego
-Oświetlenie LED
-II siłowniki pod hydropack
-Ekrany boczne pływające
-Podpora pod koła siewnika
-Mocowanie siewnika poplonu
Wyposażenie podstawowe
– dwa rzędy talerzy Ø510 / Ø560
– amortyzatory gumowe
– ekrany boczne
– wał rurowy, strunowy lub strunowy zębaty Ø500 mm
– malowanie proszkowe
– rozstaw między rzędami talerzy 75 cm
– piasta bezobsługowa
– zaczep TUZ belka
Maszyna została zbudowana w taki sposób aby talerze nie zmieniały nachylenia kąta natarcia i podcinania w trakcie jazdy. W czasie prowadzenia maszyny, wał wraz z dwoma rzędami uzębionych dysków skutecznie zagęszczają i ugniatają glebę, celem prawidłowego procesu rozkładania pożniwnych pozostałości. Tarcze obracające się bardzo dobrze się dają sobie radę z dużą ilością roślinnych resztek. Wówczas wał gniotący umiejscowiony za sekcją talerzy określa głębokość – na której talerze mają kroić oraz odwracać glebę. Siewnik doczepiony do wału ugniatającego pozwala zasiać nasiona w świeżej ziemi. Ekrany boczne mają za zadanie powstrzymywanie odkładania gruntu, znajduje się po obu stronach wspólnej osi talerzy.